Vuodenajat

Talvipäivänseisaus on vuoden lyhin päivä

Kuva: Wikimedia Commons

 
Vietämme tällä hetkellä vuoden pimeintä päivää, sillä talvipäivänseisaus osui tänä vuonna tiistaille 22. joulukuuta kello 06.48.

Tällöin pohjoisella pallonpuoliskolla yö on pisimmillään ja päivä lyhimmillään. Aurinko on Kauriin kääntöpiirillä ja samaan aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla on kesäpäivänseisaus.

Etelä-Suomessa joulukuussa pimeää aikaa on enimmillään yli 14 tuntia vuorokaudessa. Utsjoella aurinko ei nouse joulukuussa ollenkaan. Pohjoisessa vallitsee kaamos, Nuorgamissa aurinko ei nouse horisontin yläpuolella kahteen kuukauteen, Sodankylässä kaamos kestää enää neljä päivää.

Talvipäivänseisauksen jälkeen päivien valoisa aika alkaa pidentyä. Aluksi valo lisääntyy vain viisi minuuttia viikottain. Kevään edetessä päivän pidentyminen nopeutuu ja kevätpäiväntasauksen tienoilla 21.3. päivä pitenee Etelä-Suomessa jo 6 minuuttia vuorokaudessa.

Talvipäivänseisauksen päivänä on juhlittu monissa kulttuureissa aikojen saatossa. Roomalaiset juhlivat keskitalvea Saturnalia-juhlassa, jota vietettiin Saturnus-jumalan kunniaksi. 350-luvulla kristillinen joulu sijoitettiin muinaisen roomalaisen kalenterin talvipäivänseisauksen päivälle, jolloin Roomassa oli juhlittu Sol Invictuksen päivää.

Muinaisten germaanisten kansojen talvijuhlaa yulea vietettiin kuukalenterin mukaan vaihtelevasti joulukuun alun ja tammikuun alun välillä. Suomen joulu-sana juontaa juurensa tästä keskitalven juhlan muinaisesta nimestä. Kristinuskon levittyä pohjolaan yule yhdistettiin kristilliseen jouluun, jolloin juhlitaan Jeesuksen syntymää.

 

Päivitetty 21.12.2015.

Arkiston aarteitaVinkit
Arkiston aarteita: Oi kuusipuu

Joulukuusi on perua jo esikristillisellä ajalla yleistyneestä puiden juhlakäytöstä. Puun vihreys oli vertauskuva kasvulle ja hyvinvoinnille.

Toimituksen viikon kuva
Kaamos päättyy

Suomen päälaen seuduilla Aurinko vaipui taivaanrannan taa marraskuun lopulla ja vuoden 2016 ensi pilkahdus saadaan siellä 17. tammikuuta.

Vinkit
Vähemmän kuluttavaa joulua!

Ekologinen joulunvietto kiinnostaa monia. Ekojoulua viettämällä säästää aikaa, hermoja, rahaa ja luontoa. Nyt tuumasta toimeen!