Miksi pukinparta sulkee kukkansa jo puolilta päivin?

Kukat kilpailevat keskenään pölyttäjistä. Kasveille on tärkeää, että kukissa käy riittävä määrä pölyttäjiä, mutta yhtä tärkeää on, että pölyttäjät pysyttelevät saman lajin kukissa.

Jos kukka on auki 24 tuntia vuorokaudessa ja tarjoaa mettä kaikille halukkaille, kävijöitä kyllä riittää, mutta miten käy siitepölyn? Kun kukassa kävijät kelpuuttavat seuraavaksi kohteeksi minkä tahansa kukan, joutuu siitepöly hukkaan. Jos kasvi rajoittaa jollakin tavoin kävijöiden kirjoa, vieraiden määrä vähenee, mutta siitepölytoimitusten tarkkuus paranee. Jo pelkkä tarjoiluajan rajoitus auttaa, ja siitä on tässäkin kyse.

Kasveilla on monia keinoja varmistaa, että siitepöly päätyisi mahdollisimman suurella todennäköisyydellä juuri saman lajin kukkiin. Tärkein on kukinnan ajoitus: saman lajin yksilöt kukkivat samaan aikaan kesästä ja myös avaavat ja sulkevat kukkansa samaan vuorokauden aikaan.

Pukinparran kukat avautuvat varhain aamulla ja sulkeutuvat puolilta päivin. Samaan aikaan kukkivan syysmaitiaisen kukat avautuvat vasta noin kymmenen maissa ja sulkeutuvat myöhään iltapäivällä. Niinpä aamuvarhaisen pölyttäjät kiertävät pukinparran kukissa, aamuntorkut syysmaitiaisissa — ja vaikka sama hyönteisyksilö vierailisikin kummankin lajin kukissa, se ei pääse tekemään sitä vuorotellen!

Syysmaitiainen ei kuitenkaan ole se kumppani, jonka kanssa kukinta-aikojen vuorottelu on kehittynyt, sillä pukinparta on meillä vasta viime aikoina yleistynyt tulokas. Se on kotoisin Kaakkois-Euroopan aroilta, ja sieltä löytynevät myös ne muut keltamykeröiset lajit, joiden kanssa päivä on jaettu sopuisasti.

 

 

pukinparta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.