Alice Karlsson

Toimittaja
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Uusin numero

Suomen Luonto 10/2017

Ilmestyy 14.12. Orava on kaikkien tuttu. Lehden sivuilla 14-23 kerrotaan, miten kurrella menee. Kannen kuvasi Pentti Sormunen/Vastavalo.
MAINOS
Vinkit

Tee räystäspääskylle huopapesä

Kuva: Markus Varesvuo

 
Pääskyset tulevat Etelä-Suomeen toukokuun alussa. Jos lähimailla ei ole savea, räystäspääskyt eivät hevin asetu taloksi. Mutta eipä hätää. Lammilaisen Matti Vuorisen kehittämä mattohuopainen pesä toimii.

Neliön huopapalasesta tulee 15 pesää.

SL5K51

 
1. Pesän katto ja takaseinä tehdään 12 senttiä leveästä laudasta. 20 x 30 senttiä leveän huopapalan kulmiin leikataan 9 sentin viillot.

SL5K49

 
2. Huovan sivuliuskat taivutetaan ylös ja kiinnitetään katon sivuihin pikkunauloilla.

SL5K50

 
3. Etukappale taivutetaan ylös ja kiinnitetään liuskojen kärjistä katon sivuihin nauloilla. Sitten vain pesä talon räystään alle ruuvilla seinään kiinni.

”Tätä pesää ei mikään petolintu saa rikki”, Matti Vuorinen totesi taannoisessa haastattelussaan. ”Jos suuaukko on liian iso, lintu muuraa sitä pienemmäksi.”

Ohjeet julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Luonnossa nro 5/1999.
Kysy luonnosta
Remontti ennen pääskyjä

Asumme vuokramökissä, jonka kahta puolta räystäspääskyt iloksemme pesivät. Ensi kesänä on tarkoitus tehdä kattoremontti, ja haluaisimme välttää sellaisen tilanteen, että poikaset jäävät pesään kuolemaan nälkään. Olisiko hyvä ehdottaa remontin alkamisajankohdaksi jo kevättä ennen kuin pääskyset ehtivät pesimään vai olisiko inhimillistä häätää ne hautomavaiheessa?

Sulkavan havaintovihko
Vuodenajat
Mökkipihan asukkaat: Kesän virallistaja

Kun lentäviä hyönteisiä syövät pääskyset saapuvat Suomeen, kesä voidaan katsoa alkaneeksi.