Tänään 24.5. vietetään Euroopan kansallispuistopäivää. Moni suomalainen kansallispuisto juhlii tänä vuonna pyöreitä tai on yltänyt jo varsin kunnioitettavaa ikään. Kansallispuistot toivovat syntymäpäivilleen paljon vieraita, jotka eivät jätä jälkeensä lahjoja.

Suomen suosituin kansallispuisto, Pallas-Yllästunturi, on ehtinyt jo 75 vuoden ikään. Vanha tunturipuisto on iästään huolimatta vetreä: se laajeni vielä kahdeksan vuotta sitten. Syntymäpäiville odotetaan yli puolta miljoonaa kävijää.

Samana vuonna 1938 kuin Pallas-Ylläs perustettiin, syntyi toinenkin Lapin tunturipuisto: Pyhätunturi. 75 vuotensa aikana Pyhä on kaapannut kainaloonsa Luoston ja pikkuisesta puistosta on muotoutunut pitkulainen Pyhä-Luoston kansallispuisto. Kurut odottavat paljon onnittelijoita.

Kolmekymppisiään viettävät tänä vuonna Saaristomeren ja Urho Kekkosen kansallispuistot. Kumpikin on syntyjään suuri: Ahvenanmaan ja Manner-Suomen väliin jäävä Saaristomeri on yksi maailman laajimmista saaristokokonaisuuksista ja UK-puisto itäisessä Lapissa yksi Suomen suurimmista luonnonsuojelualueista.

Teini-iästään ovat juuri selvinneet 20 vuotta täyttävät Puurijärven ja Isonsuon sekä Päijänteen kansallispuistot. Kummallakin riittää kauneutensa turvaamiseksi voitehista vanhinta: vettä. Satakunnan Puurijärvi on ainutlaatuinen, lähes luonnontilainen lintukosteikko, Päijänteellä vesi hyväilee viitisenkymmenen rakentamattoman saaren rantoja.

Vielä nuoria ja villejä ovat 10-vuotiaat Leivonmäen ja Repoveden kansallispuistot. Keskisuomalainen Leivonmäki toivoo synttäreilleen erityisesti ikätovereitaan helpoille polku- ja pitkospuureiteilleen, Repovesi paljon kavereita leikkimään kukkulan kuningasta korkeille mäilleen.

Reittiohjeet juhlapaikoille ja tietoa juhlavuoden tapahtumista luontoon.fi-sivustolta

kansallispuisto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.