Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Kysy luonnosta

Tikka nurinniskoin

Käpytikka. Kuva Estormiz WikimediaCommons

 
Tikka oli tulossa lintulaudalle, mutta lensi ensin pyykkinarulle. Se retkahti roikkumaan selkä ja pää alaspäin ja jäi siihen. Kun menin ja kohotin lintua, jalat irtosivat narusta ja lintu lensi tiehensä. Lukittuivatko tikan jalat jotenkin naruun?

Lintujen varpaat todella lukittuvat lepoasennossa esimerkiksi puunoksan ympärille. Tähän perustuu muun muassa se, että ne eivät putoa nukkuessaan puun oksilta, vaikka tuuli heiluttaisi puuta. En silti usko, etteikö tikka olisi päässyt irti pyykkinarusta omin avuin.

Monet lintulajit jähmettyvät selälleen joutuessaan liikkumattomiksi eivätkä tunnista olevansa vapaita. Tämän ilmiön ovat kaikki rengastajat havainneet rengastaessaan aikuisia lintuja. Monet erilaiset linnut voi panna esimerkiksi lintuverkosta irrottamisen jälkeen selälleen pöydälle tai maahan taikka roikkumaan varpaistaan oksaan, eivätkä ne lähde minnekään, vaikka rengastaja puuhailee lähistöllä. Linnut saattavat olla näin minuuttikaupalla hiljaa paikallaan ennen kuin havaitsevat olevansa vapaita lähtemään. Ennen pitkää pyykkinarulla selälleen keikahtanut tikkakin olisi huomannut olevansa vapaa ja irrottanut otteensa narusta. Jos lintu ei pääsisi omin avuin irti, pitäisi meidän silloin tällöin löytää oksistosta, puhelinlangoilta ja piikkilanka-aidoilta selällään roikkuvia kuolleita lintuja.

Julkaistu Suomen Luonnossa 11/2007
100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Käpytikan paja

Käpytikka on yleisin tikkamme. Sen parasta talvista elinympäristöä ovat mäntykankaat ja havupuuvaltaiset metsät.

Kysy luonnosta
Mihin linnut katoavat ruokinnalta?

Aloitamme talviruokinnan lokakuussa ja lintuja riittää. Marras–joulukuun vaihteessa linnut katoavat. Näin on käynyt viitenä viime vuotena säännöllisesti, ennen lintuja oli koko talven ajan. Asumme kaupunkilähiössä omakotitalossa, jonka tontti rajoittuu metsään. Mistä apu?

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Tiaisruokintapaikan aika

Varsinaisten tiaisten ohella ruokintapaikalle voi hyvällä onnella saada myös pyrstötiaisen.