Seppo Vuokko

Kasviasiantuntija
Seppo Vuokko vastaa kasviaiheisiin Kysy luonnosta -kysymyksiin. Vuokko on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 1985 saakka.
Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Kysy luonnosta

Tuhka lannoitteeksi

Kuva: Jorrg Hempel / WC

Mihin pitäisi sijoittaa tuhka niin, että siitä olisi mahdollisimman suuri hyöty ja vähäisin haitta?

 

Puutuhka ei ole jäte vaan arvokas lannoite. Arinallisessa uunissa puu palaa niin hyvin, ettei tuhkassa enää ole hiiliä. Tuhkassa olevat hiilet voivat tuhria vaatteita, mutta hyvin palaneen tuhkan levityksessä pölyäminen on pahin haitta.

Lisäksi on syytä ottaa huomioon paloturvallisuus: tuhka pitää säilyttää palamattomassa astiassa useita päiviä, jotta se on varmasti jäähtynyt ennen levitystä. Emännän mielisuosion säilyttämiseksi on harkittava sekä levitysaika että levityspaikat siten, ettei tuhka likaa vaatteita eikä kulkeudu jalkineissa sisälle.

Pihalla parhaita sijoituskohteita ovat puutarha, erityisesti marjapensaat, hedelmäpuut ja muu puusto, jonka juuristoalueelle tuhka levitellään. Tuhkaa voi levittää kaikkina vuodenaikoina. Pölyhaittojen vähentämiseksi se on kesäaikaan edullisinta tehdä juuri ennen sadetta. Keväällä voi lumen sulamista nopeuttaa levittämällä tuhkan hangelle.

Hyvin palanutta, hiiletöntä tuhkaa voi levittää myös pihanurmikon lannoitteeksi, kun lähtee mökiltä useammaksi päiväksi pois ja ennuste lupaa sateita, jotka huuhtovat tuhkan maahan kasvien lehdiltä.

Jos tontti on pieni ja mökillä ollaan lähes vuoden ympäri, saunotaan ja lämmitetään puulla, tuhkaa voi kertyä niin paljon, ettei sitä kaikkea enää saa sijoitetuksi omalle tontille. Tuskin yksikään metsänomistaja pahastuu, jos hänen metsäänsä lannoitetaan tuhkalla, mutta silti on syytä kysyä lupa etukäteen. Mieluummin vaikka naapurin metsään kuin kaatopaikalle!

Tuhkaa voi käyttää myös niittyjen lannoitukseen: se vähentää maan happamuutta, mutta ei kuitenkaan rehevöitä kasveja ylettömään kasvuun kuten typpipitoiset lannoitteet.

Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 12/2007
Kysy luonnosta
Tuhkat talteen

Mihin pitäisi sijoittaa tuhka niin, että siitä olisi mahdollisimman suuri hyöty ja vähäisin haitta?

Kysy luonnosta
Sudenmaito

Mitä ovat vaaleanpunaiset, vajaan sentin läpimittaiset pallerot lahoavan kannon kupeessa?

Kysy luonnosta
Läpi lumen ja jään

Kuinka narsissit ja krookukset voivat kasvaa jäisessä maassa?