Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 10/2015

ilmestyy perjantaina 11.12. Kärppä pukeutuu talveksi valkoiseen pukuun. Se auttaa vilistäjää selviytymään. Kuva: Ville Heikkinen/Vastavalo.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Tule joulu kohtuullinen

Kuva: Johanna Mehtola

 
Kestävän jouluihmisen jouluun kuuluvat ennen kaikkea aineettomat, itse tehdyt tai kierrätetyt lahjat.
Palataanpa lahjan antamisen ja saamisen peruslähteille. Kaikki muistavat Itämaan tietäjät kultineen, suitsukkeineen ja mirhoineen.
”Tietäjien lahjat Jeesus-lapselle tarjosivat raamatullisen esikuvan kristittyjen joululahjoille jo keskiajalla”, sanoo tutkija Hannele 
Klemettilä-McHale Turun yliopistosta.

Joulun tienoolla oli kuitenkin juhlava merkitys jo ennen kristinuskoa, kun tuolloin juhlittiin kulunutta satovuotta. Jo muinaiset suomalaiset antoivat silloin jumalille uhrilahjoja takaamaan hyvän metsästys- ja sato-onnen tulevalle vuodelle.

Jumalien lisäksi lahjoilla alettiin muistaa myös läheisiä ja ystäviä. Nykyinen tapa antaa joululahjoja yleistyi pohjolassa vasta 1700-luvulla, kuten joulukuusikin. Aluksi itse tehtyjä lahjoja annettiin perheenjäsenten kesken vain varakkaissa kartanoissa ja pappiloissa.
Vähitellen tapa levisi myös talonpoikaiskoteihin, ja kun kauppojen tavaramarkkinat aukesivat, lahjoja alettiin ostaa valmiina.

”Yläluokan piireissä vaihdetut lahjat saattoivat olla hyvinkin loisteliaita kuten jalokiviä, koruja, hienoja pukuja ja asusteita sekä kallisarvoisia taide-esineitä”, Klemettilä-
McHale sanoo.
Lahjoja ei annettu vain ihmisille. Talonpoikaispiireissä muistettiin myös eläimiä erityisesti jouluna.
”Eräillä seuduilla oli tapana antaa ensimmäinen pala joulukakusta suosikkilehmälle, -hevoselle tai -sialle. Lisäksi kaikki eläimet saivat ylimääräisen annoksen tavanomaista ruokaansa joulun kunniaksi”, Klemettilä kertoo.

Jos haluaisi edelleen noudattaa lahjan antamisen ikiaikaista perinnettä, pitäisi lahja mieluiten tehdä itse.
Meidän ei tarvitse tietenkään palata lattiaolkiin eikä himmelin tuijotteluun, mutta jos jokainen ottaisi askeleen tai pari kestävämmän joulun suuntaan, voisimme ehkä viettää ensi vuonna luonnonvarojen ylikulutuspäivää vasta syyskuussa elokuun sijaan.

Lue lisää jouluperinteistä: 
www.suomalainenjoulu.fi

Vinkit
Viisi vinkkiä kynttilänpolttajalle

Lue vinkit ympäristöystävällisempään kynttilöiden polttoon.

Vinkit
Tee itse appelsiinilamppu

Valaise piha jouluna itse tehdyllä appelsiinilyhdyllä!

UutisetVuodenajat
Riekko on talvessa kotonaan

Riekko saa talveksi kunnon lumipuvun – höyhenpeite on pyrstön reunoja lukuun ottamatta hohtavan valkea, ja se ulottuu jalkoihin asti. Jalkoihin kasvaakin talveksi tuuheat lumikengät, ja myös riekon kynnet pitenevät.