Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Tulipäähippiäinen pesii ensi kertaa Suomessa

Tulipäähippiäiskoiras viemässä ruokaa poikasilleen. Tulipäähippiäinen eroaa tavallisesta hippiäisestä muun muassa mustan silmäjuovan perusteella, mikä puuttuu hippiäiseltä. Kuva: Pekka Komi

 
Harvinainen tulipäähippiäinen löydettiin Suomesta ensimmäistä kertaa pesivänä Helsingin edustan Pihlajasaaresta. Normaalisti eteläisemmässä Euroopassa tavattava laji on kotoisen hippiäisen sukulainen. Harhautuneita tulipäähippiäisiä on tavattu Suomessa useita kertoja viime vuosikymmeninä, mutta pesimähavainto on ensimmäinen.

Tulipäähippiäinen löytyi kesäkuun alussa, kun Suomen ympäristökeskuksen väki oli retkellä saaressa. Ensimmäisenä retkeläisten huomion kiinnitti linnun laulu, joka poikkeaa kotimaisen hippiäisen laulusta.

Helsinkiläinen lintukuvaaja Pekka Komi kävi saarella useita kertoja kesäkuun alussa kuvaamassa lintua. ”Sillä oli jo kesäkuun 8. päivä ruokaa suussa, eli se ruokki poikasia”, Komi kertoo. ”Lintu näyttäisi olevan pariutuneen tavallisen hippiäisen kanssa, sillä poikaset näyttivät risteymiltä”, Komi sanoo.

Poikaset ovat nyt jo lähteneet pesästä ja ne ovat lentokykyisiä, vaikka lentävätkin vielä huonosti. Komi kertoo, että poikaset olivat kovia kerjäämään, ja tulipäähippiäiskoiras ruokki niitä yksin. Hippiäispuolisoa ei näkynyt.

Tulipäähippiäisen lähimmät vakituiset pesimäalueet ovat Liettuassa ja Puolassa. Laji on levinnyt uusille alueille pohjoiseen viime vuosina.

Uutiset
Viikon kuva
Isokäpylinnun pesintä alkamassa

Isokäpylintukoiras tarkkailee ympäristöä pesäpaikan lähellä.

UutisetVuodenajat
Linnut hautovat vaikka perunoita

Saarenmaalla Pihtlan kunnassa on havaittu kurjen hautovan perunoita.