Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 9/2016

ilmestyy 10.11. Valkoselkätikka sai vahvistusta Venäjältä ja voi nyt hyvin, sen todistavat tämänvuotiset 140 pesimäreviiriä. Kannen kuvasi Vesa Huttunen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Tulkaas linnut kakulle!

Kuva: Johanna Mehtola

 
Vaikka syksy on ollut ihanan lämmin ja aurinkoinen, yhä kylmenevien öiden myötä olen alkanut kuulla ympärilläni soraääniä. Esimerkiksi talitiainen on säksättänyt syreenissä pihan poikki kulkiessani. Samassa puskassa on pyrähdellyt myös sinitiaisia ja sama juttu: säkätystä senkin nokasta on päässyt. Ja mitä pitäisi ajatella rappuselle pyrähtäneestä töyhtötiaisesta. Sillä taitaa olla sama viesti: aloita nyt jo se ruokinta!

Tiaiset ovat ruokintojen vakioasiakkaita, mutta mahdollisimman monipuolisella tarjonnalla pihaan voi saada myös vähän erikoisempia vieraita kuten käpytikan, puukiipijän tai tilhen.
Kaupoissa on runsaat linnunruokavalikoimat, mutta monet linnut arvostavat myös ”kotiruokaa”, kuten talteen kerättyjä pihlajanmarjoja.

Maamme 240 pesimälajista peräti 70 jää talvehtimaan ja monet niistä tulevat ruokinnoille. Hävikkiruuasta ei lintujen osalta tarvitse kantaa huoltaa.
Talviruokinnan aloittamista voi juhlistaa pyöräyttämällä ensimmäisille nokkijoille vaikkapa siemen­kakun, tällä ohjeella teet niitä kaksi:

1. Sulata 500 grammaa kookos- tai kasviöljypohjaista munkkirasvaa kattilassa.
2. Lisää rasvaan noin litra lintujen siemensekoitusta ja sekoita.
3. Täytä kakkuvuoka rasva-siemenseoksella.
4. Laita vuoka tasaiselle alustalle vaikkapa tarjottimelle ja pidä sitä yön yli kylmässä.
5. Pidä tarvittaessa vuokaa hetki kuumassa vedessä ja irrota kakku. Pujota sen ympäri vahva, leveä naru ja ripusta herkku pihapuuhun.
6. Seuraile rauhassa kakun menekkiä ja siivekkäitä.


Katso myös lintujen pipariohjeet.

Ruokinta-automaatit ja lintulaudat on siis syytä kaivella kesäteloiltaan, puhdistaa ja täyttää – ja sitten vain odottelemaan ensimmäisiä ruokailijoita.
Kevätseurannan tapaan voi harrastaa ruokintapaikkaseurantaa ja merkitä kävijät vieraskirjaan.

Uutiset
Palokärki ilmestyi piharuokinnalle Sodankylässä – vain pohjantikka pysynyt metsälintuna

Suomen tikoista tiettävästi vain pohjantikka on säilynyt puhtaana metsälajina.

Vinkit
Mummon opeilla siistiä

Turha luikerrella! Joulusiivous on jossain vaiheessa kuitenkin edessä. Siivouskomeron arsenaalin voisi helposti korvata nyt niin trendikkäillä mummoilupesuaineilla, siis jo sukupolvia sitten käytössä olleilla aineilla. Silloin ei lähdettykään ostoksille vaan maustekaapille.

Arkiston aarteita
Kotkien talviruokkijan arkipäivä

Martti Hario julkaisi Suomen Luonnossa 1974 artikkelin merikotkien haaskaruokinnasta. ”Talviruokinnalla pyritään antamaan kotkille terveellistä ruokaa ”vastalääkkeenä” niihin kertyneille ympäristömyrkyille. Kuolleina löydetyistä merikotkista ja kuoriutumattomista munistahan on löydetty suuria myrkkymääriä. Ravintoketjun yläpäässä olevien suurten petolintujen lisääntyminen on heikentynyt torjuntamyrkkyjen käytön lisääntyessä.”