Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 7/2016

ilmestyy 8.9. Liito-oravan voi hyvällä onnella nähdä päivälläkin. Suomessa tämä kiehtova laji on vielä kohtalaisen yleinen, mutta vähenee jatkuvasti. Kannen kuva: Benjam Pöntinen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Tunnista petolinnut lennossa

Varpushaukka on tavallinen näky syksyisillä muutontarkkailupaikoilla. Koko jutun kuvat: Dick Forsman

 
Katse taivaalle! Petolintujen tunnistaminen lennossa onnistuu, kun kiinnittää huomiota muotoon, väritykseen ja liikkeisiin.

 

Varpushaukka (nuori)
Yleisimmin nähtyjä petolintuja ympäri vuoden. Pienikokoinen, leveä- ja lyhytsiipinen mutta pitkäpyrstöinen. Matkalennossa sarja siiveniskuja ja laskeva liitovaihe vuorottelevat. Päältä ruskea tai harmaa, alta tiheään poikkiviiruinen. Väijyy saalista piilossa, saalistaessaan ilmestyy muun muassa pihoihin. Muuttokausi elokuu–lokakuu.

Varpushaukka (nuori).
Varpushaukka (nuori).

 

Tuulihaukka (nuori)
Muuttoaikaan tavallinen avomailla. Pienikokoinen, varpushaukkaa pitempi- ja kapeampisiipinen. Saalistaessaan lekuttelee tunnusomaisesti paikallaan siipiään räpytellen peltojen ja niittyjen yllä. Selkäpuoli punertavan ruskea. Muuttaa elo–syyskuussa.

Tuulihaukka (nuori).
Tuulihaukka (nuori).

 

Hiirihaukka (nuori)
Keskikokoinen, tavallisimmin tumman ruskea mutta värimuuntelu on hyvin laajaa. Istuu saalista tähytessään usein näkyvästi tolpalla, langalla tai aidanseipäällä. Lentokuvassa siiven takareunaa kiertää tumma ”surureunus”. Muuttaa elo-lokakuussa, toisinaan kymmenien lintujen parvissa.

Hiirihaukka (nuori).
Hiirihaukka (nuori).

 

Mehiläishaukka (nuori)
Muistuttaa suuresti hiirihaukkaa, mutta ei saalista avoimesti kuten tämä. Aikuiset muuttavat elokuun lopulla ja syyskuun alussa, toisinaan kymmenien lintujen parvissa, nuoret myöhemmin,
syyskuun alkupuolelta lokakuun alkuun.

mehilaishaukka_nuori
Mehiläishaukka (nuori).

 

Sinisuohaukka (nuori)
Keskikokoinen. Saalistaa pellon pintaa rauhallisesti risteillen tai ojanvarsia seuraten, piirre, joka erottaa suohaukat muista petolinnuista. Koiras on vaalean siniharmaa mustin siivenkärjin, naaraat ja nuoret linnut ruskeankirjavia, pyrstön tyvi on päältä valkoinen.
Syysmuuttokausi pitkä, elokuulta lokakuulle.

Sinisuohaukka (nuori).
Sinisuohaukka (nuori).

 

Sääksi (vanha)
Suurikokoinen. Helppo tunnistaa pitkistä, kulmalle taipuneista siivistään sekä laajalti valkoisesta alapuolestaan. Saalistaessaan (kalastaessaan) lekuttelee veden yllä.

Sääksi (vanha).
Sääksi (vanha).

 

Ruskosuohaukka (nuori)
Saalistustapa kuten sinisuohaukalla, suosii saalistaessaan ruovikoita, rantoja ja peltoja. Koiras värikäs sinisuohaukkakoiraan tapaan, mutta vatsapuoli on ruskea. Naaraat ja nuoret linnut ovat tasaisen tummanruskeita, pää ja siiven etureuna usein vaihtelevasti vaaleat.

Ruskosuohaukka (nuori).
Ruskosuohaukka (nuori).

 

Piekana (vanha koiras)
Muistuttaa vaaleaa hiirihaukkaa, mutta väri muuntelee paljon, kuten hiirihaukankin. Nähdään tavallisesti myyräjahdissa peltojen yllä tunnusomaisesti paikallaan lekutellen. Syyskuun loppupuolen ja lokakuun muuttaja.

Piekana (vanha).
Piekana (vanha).

 

Nuolihaukka (nuori)
Siro rakenne, muistuttaa suurta tervapääskyä. Saalistaa avomaiden yllä, usein taivaalla korentopyynnissä. Terävät, alta tummat siivet, pään voimakkaat kuviot erottuvat parhaiten. Muuttoaika elokuu loppu – syyskuun loppu.

Nuolihaukka (nuori).
Nuolihaukka (nuori).

 

Kanahaukka (vanha)
Muistuttaa mittasuhteiltaan varpushaukkaa, mutta on tätä huomattavasti suurempi, lennossa vakaan ja tukevan oloinen. Näyttäytyy usein sujuvassa matkalennossa avomaiden yli, jolloin säännölliset iskusarjat ja liidot vuorottelevat. Nuori lintu alta tasaisen viiruinen, vanha tiheään poikkijuovainen. Päämuuttoaikaa ovat syyskuun loppupuoli ja lokakuu.

Kanahaukka (vanha koiras).
Kanahaukka (vanha).

 

Ampuhaukka (naaras)
Pienikokoinen. Muistuttaa tavoiltaan nuolihaukkaa, mutta saalistaa tavallisesti aivan maan pintaa seuraten. Pään kuviot nuolihaukkaan verrattuna epäselvät, naaraat ja nuoret päältä ruskeat, vanha koiras harmaa. Muuttokausi elokuu–lokakuu.

Ampuhaukka (naaras).
Ampuhaukka (naaras).

 

Muuttohaukka (vanha)
Muistuttaa nuolihaukkaa, mutta isompi ja siivet ovat leveämmät ja lento väkevän tuntuista. Vanha lintu alta poikkijuovainen, nuori pitkittäisviiruinen. Pitkä muuttokausi huipentuu syyskuun jälkipuolelle ja lokakuun alkuun.

Muuttohaukka (vanha).
Muuttohaukka (vanha).

 

Merikotka (nuori)
Isokokoinen, suorakaiteen muotoiset siivet ”kuin ladon ovet”, pyrstö lyhyt, pää ja kaula voimakkaat, esiin työntyvät. Yleisvaikutelma tumma, vanha lintu vaaleamman ruskea ja valkopyrstöinen. Muuttokausi syys–lokakuu.

Merikotka (nuori).
Merikotka (nuori).

 

Maakotka (nuori)
Merikotkaan verrattuna pyrstö pidempi ja siivet pyöreämmät. Harvalukuiset muuttajat ovat valtaosaksi nuorempia ikäluokkia, joilla selvä valkea siipilaikku ja kaksivärinen pyrstö. Muuttoaikaa syyskuun loppupuoli ja loka–marraskuu.

Maakotka (nuori).
Maakotka (nuori).
Viikon kuva
Telkkäemon suuri urakka

Luontokuvaaja Heikki Kainulainen oli aitiopaikalla Muonion Kuitunivassa kun telkkäemo lipui ohi 32 poikasta vanavedessään.

Uutiset
Taigarautiainen yllätti

Eksoottiset taigarautiaiset ovat kaukana tavalliselta muuttoreitiltään.

Viikon kuva
Siemeniä sinitiaisille

Lumipeitteiset auringonkukat tarjoavat runsaasti ruokaa tiaisille ja muille pikkulinnuille.