Kysy luonnosta

Valkoiset vatut

Kuva: digitonin/flickr.com CC BY-ND 2.0

 
Sääksmäen Ritvalassa on laajahko hakkuuaukko, jolta olen jo parina kesänä käynyt poimimassa vattuja. Tavallisten vattujen ohella siellä on kasvusto, jossa marjat ovat valkoisia, ilman häivähdystäkään punaisesta. Kuinka harvinaisia tällaiset ovat?

Valkoinen vadelma on luonnossa melkoinen harvinaisuus, vaikka siitä on havaintoja eri puolilta maata. Minusta kyllä vadelmat, joista punaväri puuttuu, ovat herkän hunajankeltaisia, eivät puhtaan valkoisia kuin vaikkapa valkoiset mustikat.

Siniset, sinipunaiset ja punaiset hedelmät saavat useimmiten värinsä solunesteen antosyaaneista. Samat aineet ovat yleisiä myös kukkien väreinä, ja antosyaaneista johtuvat myös ruskan punertavat sävyt. Erilaisia antosyaaneja on lukuisia, mutta kaikissa on sama perusrakenne. Antosyaanit ovat kasvin kannalta ”halpoja” aineita: niissä on vain hiiltä, vetyä ja happea.

Kasvit, joiden antosyaanintuotanto on häiriintynyt, näyttävät kasvavan ihan hyvin. Ehkä antosyaanien puute kuitenkin hiukan heikentää kasvien menestystä, sillä tarkkailemani valkokukkaiset maitohorsmakasvustot ovat jääneet pieniksi ja lyhytikäisiksi, kun punavioletit horsmat levittäytyvät aina vain laajemmalle.

Keltainen vadelma on otettu myös puutarhaviljelyyn. Ihmisen hoidossa se menestyy vuodesta toiseen ja antaa satoa. Mielipiteet keltaisten marjojen mausta käyvät ristiin. Todennäköisesti antosyaanien puutteella ei ole merkitystä vattujen maulle, joka muutoinkin vaihtelee suuresti pensaasta toiseen.

Julkaistu Suomen Luonnossa 6/2012
Kysy luonnosta
Kastemadot hoitavat nurmikkoa

Omakotitalomme sammaloituneelle nurmikolle on viime vuosina enenevästi alkanut ilmaantua tiukasti pakkautuneita neulas- ja lehtikimppuja. Ovatko ne kenties kastematojen työtä ja mahdollisesti käytävien ilmastointia varten?

Kysy luonnosta
Neulaspallo

Löysimme pienen järven rannasta vesirajasta halkaisijaltaan kymmensenttisen pallon, joka koostui miltei pelkästään kuivista männyn neulasista. Mitään liima-ainetta ei näkynyt. Voisiko joku eläin saada aikaan tällaisen pallon?

Kysy luonnosta
Onko sienten maitiaisneste myrkyllistä?

Kuinka myrkyllistä on rouskujen maitiaisneste? Mitä ainetta se sisältää? Vanhastaan on opetettu, että kaikki maitoa erittävät sienet ovat syötäviä. Pitääkö tämä käsitys edelleen paikkansa?