Uusin numero

Suomen Luonto 8/2016

ilmestyy 6.10. Hirvi on luontomme ylväimpiä eläimiä. Teemme sivuilla 16–25 aikamatkan hirven ja ihmisen jääkauden jälkeiseen Suomeen. Kannen kuvasi Heikki Willamo.
SL8_16_kansi
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Väsynyt uimariMelontamatkalla marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna ollut Pentti Taskinen pelasti vedestä väsyneen hiiripöllön.

“Olin melomassa Tuusulanjärvellä ja pelastin vedestä kuvien kaverin. Vein sen Halosenniemen museoon lämmittelemään ja ystävällinen Jenni otti sen hoiviinsa kuivattelemaan ja lupasi päästää metsään.”

Tänä vuonna hiiripöllöjen vaellus on ollut runsasta. Pöllö on voinut väsyä lentomatkalla ja päätyä siitä syystä järveen.

Taskinen kertoi, että pöllö toipui uintireissustaan hyvin: “Pöllö vapautettiin luontoon, kun se oli kuivunut ja virkistynyt. Pöllö lennähti metsikköön.”

Lue lisää hiiripöllöjen vaelluksesta 15.11. ilmestyvästä Suomen Luonto -lehdestä! Tilaa lehti >>

Kuvat: Pentti Taskinen
Vinkit
Kuva: Annakaisa Vänttinen
Retkivinkki: Hakoisten linnavuori

Hakoisten linnavuori sijaitsee Janakkalan kunnan alueella Kanta-Hämeessä. Korkea ja jyrkkäseinäinen kallio erottuu aakeasta peltomaisemasta selkeästi 3-tielle. Kallio kohoaa 140 metriä merenpinnasta ja 61 metriä läheisen Kernaalanjärven pinnasta. Linnavuoren vieressä sijaitsee Hakoisten kartano viljelysmaineen. Linnavuori on kiva miniretkikohde, poikkea sinne tauolle vaikka ajomatkalla Helsingistä Tampereelle!

Uutiset
Kuva: Pirita Kallio
Pöllön avulla varoja lastensairaalalle

Viime viikolla uutisoitiin sumuisella Tuusulanjärvellä räpiköineestä väsyneestä hiiripöllöstä, jonka melomassa ollut Pentti Taskinen pelasti. Kaksi vuotta työttömänä ollut kuvaaja toivoo, että julkaistujen kuvien palkkiot ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Vinkit
Kuva: Marika Eerola
Pihlajanmarjasta kuitua ja vitamiineja

Elo-syyskuussa pihlajat notkuvat kirpeitä pihlajanmarjoja. Pihlaja kasvaa lehdoilla ja kuivissa kangasmetsissä koko maassa. Pihlajanmarjassa on runsaasti vatsalle tärkeää kuitua ja paljon C-vitamiinia. Oranssi marja sisältää myös E-vitamiinia, karoteeneja, flavonoideja, kalsiumia ja magnesiumia.