Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 10/2017

Ilmestyy 14.12. Orava on kaikkien tuttu. Lehden sivuilla 14-23 kerrotaan, miten kurrella menee. Kannen kuvasi Pentti Sormunen/Vastavalo.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Veisimme kullan, mirhamin…

Kuva: Geoff Kidd / Science Photo Library

 
Joululaulussa Me käymme joulun viettohon mainitaan mirhami, mutta mitä se on? Se on pihkaa muistuttavaa maitiaisnestettä, jota juoksutetaan puun kuoresta ja jonka annetaan jähmettyä. Pääasiallisesti mirhamia saadaan afrikanmirhapuusta (Commiphora myrrha).

Mirhami on ikivanha ja arvostettu hajuvesien ja tuoksuöljyjen raaka-aine ja sitä käytettiin muinaisessa Egyptissä ruumiiden balsamoinnissa. Monikäyttöistä ainetta on poltettu myös suitsukkeena, ja sillä on hoidettu haavoja. Ortodoksisen kirkon menoissa mirhamia käytetään edelleen.

Vinkit
Tee itse appelsiinilamppu

Valaise piha jouluna itse tehdyllä appelsiinilyhdyllä!

Toimituksen blogi
Krääsättömän joulun viettohon

Kuinka ostaa lahjoja nykypäivän konmareille, minimalisteille ja karsijoille?

Vinkit
Tule joulu kohtuullinen

Joulun vietossa on hyvä valita kestäviä vaihtoehtoja ja ekologisia lahjoja, mutta mistä lahjaperinne oikein on lähtöisin?