Alice Karlsson

Toimittaja
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Uusin numero

Suomen Luonto 3/2018

Ilmestyy 29.3. Tutustumme Kuhmossa elävään Tatjana-karhuun. Kannessa on sen pentu Lunak, jonka kuvasi Markus Sirkka.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Vesikiikari tekee kesästä hauskemman

Särkiä kesäisenä päivänä järvessä. Kuva: Pentti Sormunen / Vastavalo

 
Nyt näkyy simpukoita, siiroja, kaloja ja kasveja.

Vedenalainen luonto on näkemisen arvoinen ja vesikiikarilla siitä pääsee nauttimaan toden teolla. Vesikiikarin voi ostaa valmiina, mutta nokkela väsää sellaisen itse. Yksinkertaisimmillaan se on iso lasipurkki, mutta paremman saa muoviämpäristä. Ämpärin suulle kiinnitetään tiiviisti läpinäkyvä pleksi. Itse olen käyttänyt myös talouskelmua, joka menee kuitenkin helposti rikki. Tilapäisesti sekin kyllä toimii.

Kun pleksi on paikoillaan, ämpärin pohjaan leikataan aukko, josta voi tiirailla sisään. Sitten vain kiikaroimaan.

Tarkkaileminen on sitä antoisampaa mitä vähemmän valoa kiikariin pääsee. Ostokiikarissa pulma on ratkaistu kasvomaskilla, samaan tapaan kuin tavallisessa kiikarissa on okulaareja ympäröivät pehmeät renkaat. Ylen sivulla kehotetaan käyttämään t-paitaa, joka kiinnitetään helmastaan kuminauhalla ämpärin pohjan ympärille. Kun pään työntää paidan sisään ja kietoo vielä hihat pään ympärille, näkyvyys paranee kummasti.

Vesikiikarilla voi nähdä vilistäviä kalanpoikasia ja isompiakin vonkaleita, monenmoisia pohjaeläimiä ja esimerkiksi nilviäisiä. Kärsivällinen voi havaita jopa simpukan jaloittelevan! Pohjalla kasvaa myös vesikasveja ja sieltä voi löytää – ah – niin lumoavia puutarhoja, aaltoilevia niittyjä ja vaikka mitä aarteita!

Vinkit
Nisäkkäiden ääniä, 7. osa: Hirvi

Sarjassa tutustumme nisäkkäiden ääniin. Tällä kertaa vuorossa on metsiemme uljas kruunupää hirvi, jonka pystyy houkuttelemaan paikalle öhkimällä.

Uutiset
Pikkuapollo sai lisää elintilaa

Uhanalaisia ja rauhoitettuja pikkuapolloja siirrettiin Salon Rekijoelle ja Sipoonkorpeen.

Vinkit
Nisäkkäiden ääniä, 6. osa: Näätä

Tässä 9-osaisessa sarjassa tutustumme nisäkkäiden ääniin. Tällä kertaa vuorossa on näätä ja sen kirkuminen.