Heikki Vasamies

päätoimittaja
Suomen Luonnon päätoimittaja jota pohdituttavat etenkin eliöyhteisöjen ekologia ja evoluutio. Retkillä tulee tutkittua ja kuvattua kaikkea eteen osuvaa, eniten lintuja ja perhosia.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 6/2016

ilmestyy 11.8. Tuulihaukkoja näkee taas Suomen taivaalla. Pesälaatikot ovat isossa roolissa sen menestystarinassa. Kannen kuva Peter Cairns/naturepl.com.
MAINOS
Vinkit

Vihreä viuluniekka

Lehtohepokatin siivet ulottuvat pitkälle takajalkojen ”polven” taakse. Kuva: Jyrki Normaja / Vastavalo

 
Lehtohepokatin (Tettigonia viridissima) löytäminen pihapensaasta on aina elämys. Komean näköinen ja kokoinen otus ei näyttäydy mielellään, ja sirityksen paikallistaminenkin on vaikeaa.

Tuntomerkit: Hepokatin erottaa heinäsirkoista muun muassa pitkistä tuntosarvista. Lehtohepokatti on kookas hepokatti. Pitkälle takajalkojen taakse ulottuvat siivet erottavat lajin lähisukulaisesta idänhepokatista ja tasaisen vihreä väritys niittyhepokatista.

Elinympäristö: Puistoissa, pihoilla, puutarhoissa ja pellonreunoilla. Usein korkeallakin lehtipuussa tai pensaassa.

Lisääntyminen: Muninta alkusyksyllä, munat talvehtivat maassa lepotilassa useita vuosia odottaen sopivia kuoriutumisoloja.

Tiesitkö? Hepokateilla on voimakkaat puruleuat, ja ne syövät sekä kasveja että hyönteisiä. Hepokatit ovat aktiivisia yli kymmenen asteen lämpötilassa. Sää ja lämpötila vaikuttavat niiden siritysaktiivisuuteen.

Kuuntele lehtohepokatin siritystä:

Ääni: Sami Karjalainen / Suomen heinäsirkat ja hepokatit

Toimituksen viikon kuva
Pääkirjoitus: Puolitoistakiloista kuhaa tarjolla

Päätoimittaja Heikki Vasamiehen mielestä kalastusjärjestöjen ja ammattikalastajien kannattaisi ryhtyä vaatimaan alamittoja petokalojen pyyntiko'oille ja näin ajamaan omaa etuaan.

Mäyrämetsä 2.0

Mäyrämetsä on kaadettu. Istun lohduttomalla raiskiolla kannon nokassa ja mietin, mitä maanomistaja on yli kahdeksankymmentävuotiaan kuusikon paikalle aikonut. Koivikko klapien tuotantoon vai uusi tukkimetsä?