Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Viiankiaavan aarteita

Kuva: Kaija Kiuru, sarjasta Dark Clouds

 
Sodankyläläisen kuvataiteilijan Kaija Kiurun näyttely Viiankiaapa – kuvia ja installaatioita Oulun Pohjoisessa valokuvakeskuksessa ottaa kantaa suojellun aavan puolesta.

Sodankylän kunnassa sijaitseva Viiankiaapa (65 km²) on Lapin laajimpia ja monipuolisimpia aapasoita ja se kuuluu sekä kansalliseen soidensuojeluohjelmaan että EU:n Natura 2000 -verkostoon.

Viiankiaapa on myös osa Pohjois-Ruotsista Suomen Lapin yli Venäjälle kulkevaa malmivyöhykettä, joka on myös geologisesti kiinnostava. Niin kiinnostava, että korkein hallinto-oikeus antoi kesällä Anglo American Sakatti Mining -kaivosyhtiölle kairausluvan Viiankiaavan Natura-alueelle. Kairaukset ovat parhaillaan käynnissä.

Viiankiaavan luonnonsuojelualueella on tähän mennessä tehtyjen lajistoinventointien mukaan 17 kasvilajia ja 21 lintulajia, jotka Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) luokittelee silmälläpidettäviksi tai uhanalaisiksi.

Näyttelyyn voi tutustua 15. tammikuuta saakka.

Toimituksen viikon kuva
Vinkit
Suojeltu aapa -näyttely kertoo Viiankiaavasta

Kuvataiteilija Kaija Kiurun näyttely Suojeltu aapa kertoo Sodankylän kunnassa sijaitsevasta Viiankiaavasta. Näyttelyn teokset ottavat kantaa suojellun Viiankiaavan puolesta kaivossuunnitelmia vastaan. Suojeltu aapa -näyttely 17.9.–5.10.2014 Galleria G:ssä, Pieni Roobertinkatu 10, Helsinki.

Vinkit
Tule joulu kohtuullinen

Joulun vietossa on hyvä valita kestäviä vaihtoehtoja ja ekologisia lahjoja, mutta mistä lahjaperinne oikein on lähtöisin?