Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 10/2016

ilmestyy 9.12. Viime rauhoituksen 1974 jälkeen saukkokanta on elpynyt ja talvisin saukkoja voi nähdä monien vesistöjen sulissa. Kannen saukon kuvasi tarhaoloissa Jari Peltomäki.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Viisi vinkkiä kynttilänpolttajalle

Kuva: Marja Haapio / ProLk

 
Jouluna kodeissa poltetaan taas kasapäin kynttilöitä pimeyttä valaisemaan ja tunnelmaa luomaan. Yli puolet Suomessa poltettavista kynttilöistä on tuontitavaraa, eivätkä tilaajat välttämättä osaa sanoa, mistä materiaaleista kynttilöiden steariinit on valmistettu.

Tässä viisi vinkkiä ympäristöystävällisempään kynttilöiden polttoon:

1. Katso pakkausmerkintöjä. Onko kynttilässä joutsenmerkkiä tai mainintaa valmistusmateriaalista? Valmistaja voi lisätä pakkaukseen myös kotimaisesta valmistuksesta kertovan avainlipun, mutta se ei takaa raaka-aineen kotimaisuutta.

2. Jos haluat välttää eläinperäisiä ainesosia, valitse tukeva pöytäkynttilä tai tuikku. Niiden valmistuksessa käytetään usein parafiinia, kapeissa kynttilöissä steariinia.

3. Suosi tuikkujen täyttöpakkauksia tai lasisia tuikkukippoja. Lämpökynttilöiden alumiinikuoren valmistus vie valtavasti energiaa. Kierrätä alumiinikuoret muun metallin mukana.

4. Tosi kierrättäjä säästää epämääräiset kynttilänpätkät, sulattaa ne ja valaa uusiksi kynttilöiksi. Sydänlankaa saa esimerkiksi askartelukaupoista.

5. Älä sammuta kynttilää puhaltamalla, siitä syntyy käryä ja päästöjä. Kynttilöiden polttamisesta syntyy aina jonkin verran haitallisia pienhiukkasia. Jos poltat kynttilöitä pienessä tilassa, tuuleta sen jälkeen, kun olet sammuttanut liekin. Muista paloturvallisuus!

Tunnelmallista talviaikaa!

Teksti: Hanna Kaisa Hellsten
Vinkit
Joululahja luonnolle!

Listasimme aineettomat lahjat luonnonystävälle.

Vinkit
Tule joulu kohtuullinen

Joulun vietossa on hyvä valita kestäviä vaihtoehtoja ja ekologisia lahjoja, mutta mistä lahjaperinne oikein on lähtöisin?

Vuodenajat
Himmelin hitautta

Himmelin arvellaan olevan Suomessa vanhin jouluun liittyvä koriste-esine.