Pyöräily on mahtavaa hyötyliikuntaa, se on ekologinen valinta ja lisäksi varsinkin kaupungeissa usein nopein tapa päästä paikasta toiseen ruuhkassa seisomisen sijasta. Miksi siis viedä menopeli varastoon talveksi?

Alle on koottu tärkeimpiä talvipyöräilyssä huomioon otettavia seikkoja. Kun puitteet ja asenne on kohdillaan, ei talvipyöräily ole yhtään hankalaa.

Pyörä talvikuntoon

Pakkasöiden saavuttua pyörään kannattaa vaihtaa nastarenkaat, jotka lisäävät pitoa jäällä ja lumella. Tavallistenkin renkaiden pito paranee, kun niistä laskee hieman ilmaa pois. Teräväreunainen katujen hiekoitussepeli voi puhkaista renkaan helposti, joten voit valita myös puhkeamista paremmin kestävät pistosuojatut renkaat. Kylmällä ilmalla pyörä kannattaa viedä sulamaan ja kuivumaan lämpimään paikkaan.

Vaatetus

Näpit jäätyvät ja varpaita palelee! Tuulelta suojaavat hanskat ja villasukka kenkien alle suojaavat pahimmalta kylmyydeltä. Matkan pituudesta ja vauhdista riippuen talvipyöräilijällä on pyöräilyn aluksi yleensä kylmä ja lopuksi kuuma. Kerrospukeutuminen auttaa pitämään lämmön sisällä, kosteuden ja viiman ulkona. Tuulta pitävät päällysvaatteet ja myssy satulassa pitävät pyöräilijän lämpimänä. Suojaa kaula ja pää kypärän alla hyvin. Vanha kunnon kauluri tai kommandopipo voivat toimivat hyvin viimaa vastaan.

Kypärä

Tilastot kertovat, että talvella pyöräily ei ole sen vaarallisempaa kuin kesälläkään. Kaikkina ajankohtina kuitenkin vain pyöräilykypärä voi suojata päätäsi kaatumisen tai törmäyksen sattuessa.

Valaistus kuntoon

Pitkän ja pimeän syksyn jäljiltä pyörän valot ja heijastimet ovat jo toivottavasti kunnossa. Polkupyörässä tulee lain mukaan olla edessä valkoinen ja takana punainen valo. Hyvät heijastimet takaavat sen, että autoilijat havaitsevat pyöräilijän.

Oikea asenne

Talvipyöräily on hauskaa jos siitä ei tee itselleen hankalaa! Sopivalla pukeutumisella ja nastarenkailla pääsee pitkälle, mutta asenne ratkaisee. Kannattaa olla myös itselleen armollinen: jos pyryllä tai paukkupakkasilla ei ole pyöräilyfiilistä, jätä fillari suosiolla kotiin ja odota parempaa pyöräilysäätä ja -mieltä!

pyöräilytalvivinkit

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.