Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 5/2013

ilmestyy 14.6. Kesäjärven kuikkien kokoontumisen kuvasi Mauri Leivo. Kuikkien parissa ollaan sivuilla 16–23.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Vinkki: Kuivia herkkuja

Yrtit kuivuvat nipuissa lämpimällä seinustalla. Kuva: Stockfood / Lehtikuva

 
Kuivaajan sadonkorjuu alkaa heti alkukesästä, kun ilman suhteellinen kosteus on vielä on alhainen. Tuolloin satoa voi kerätä yrteistä, villivihanneksista ja teeaineksista. Keruureissulle on hyvä suunnata aurinkoisten päivien jälkeen, jolloin kasvien kuivuminen on nopeampaa.

Yrttejä voi kuivata ulkona esimerkiksi hyttysverkon tai muun tiheäsilmäisen verkon päällä. Kuivauksen aikana kasveja pöyhitään ja yöksi ne siirretään sisälle. Lämpötila ei saa nousta kuivauksen aikana yli 30 asteen. Ohuet kasvit kuivuvat yhdestä kolmeen päivässä. Lehdet ja varret kannattaa kuivata erikseen. Yrtit ovat kuivia, kun lehdet murenevat helposti ja varret napsahtelevat poikki.

Kuivattu sato pakataan tiiviisin pelti- ja lasitölkkeihin, joissa ne vievät vähän tilaa. Jos epäilet, että kasveihin on jäänyt vähän kosteutta, niitä voi säilyttää paperipusseissa.

Ulkona kuivaaminen on vaivatonta, mutta jos sää on kolea ja sateinen, voi kasveja kuivata myös sisällä lämpimässä ja kuivassa tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Kasvit kuivuvat nopeasti ja tasaisesti.

Myös tavallinen sähköuuni ja kiertoilmauuni soveltuvat hyvin kuivaamiseen, mutta niissä lämpötila nousee helposti liian korkeaksi. Myös hukka- ja jälkilämpöä voi hyödyntää kuivauksessa esimerkiksi lämpöpatterin, jää- ja pakastinkaappien tai leivinuunin yhteydessä paloturvallisuus huomioiden.

Kun sadonkorjuu etenee kohti syksyä, kuivaajan valikoima laajenee sieniin, marjoihin, juureksiin ja hedelmiin.

Ohutmaltoiset sienet kuten mustatorvisieni ja suppilovahvero soveltuvat hyvin kuivaukseen, mutta myös viipaleiksi leikatut tatit kuivuvat nopeasti 35–40 asteen lämmössä.

Marjoista parhaiten kuivaukseen soveltuvat mansikka ja mustikka. Marjoille maksimilämpötila on 50 astetta. Kuivattujen marjojen paino on vain kymmenen prosenttia tuoreen marjan painosta.

Ruokalusikallinen marjajauhetta vastaakin noin puolentoista desin annosta tuoreita marjoja.

Juurekset voi viipaloida ohuiksi
 tai raastaa karkeaksi raasteeksi ennen kuivattamista. Juurestenkin
 maksimilämpötila kuivauksessa on 50 astetta.

Kun omenat kypsyvät, kuivaaja tietää mitä tehdä. Kotimaiset omenat voi viipaloida ja kuivata kuorineen.

Kuivatut luonnon antimet säilyvät jopa vuosia syömäkelpoisina.

Vinkit
Kesäpäivänseisaus ja pesäpäivät

Kesäpäivänseisaus oli viime yönä tarkalleen klo 1.34. Sitä saattoikin ihmetellä täysikuun valossa taas pitkästä aikaa. Edellisen kerran kesäpäivänseisaus ja täysikuu ovat kohdanneet liki 50 vuotta sitten.

Vinkit
Nisäkkäiden ääniä, 8. osa: Metsäjänis

Sarjassa tutustumme nisäkkäiden ääniin. Metsäjänis ei juuri ääniä päästele.

Vinkit
Terveyttä luonnonkasveista

Kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo Helsingin yliopistosta on laittanut villivihannekset järjestykseen niiden terveellisyyden mukaan tuoreessa kirjassaan Villivihannekset – Terveyttä
 pihoilta, niityiltä ja metsistä (Minerva 2016).