Kuvanveistäjä Saara-Maria Karirannan ja valokuvataiteilija Pekka Niittyvirran Fifth Wall/Viides seinä -ääni-installaatio on palkittu Vuoden 2013 ympäristötaideteos -kunniakirjalla.

Hyrynsalmella suolla sijainnut äänitaideteos välitti kaiutintornista eduskunnan täysistuntoa kesäkuulta 2013, jossa käsiteltiin muun muassa vaalilakia ja luonnonsuojelua. Teos oli osa Mustarinda -seuran järjestämää Talouselämä-näyttelyä.

Idea syntyy halusta antaa kokemuksia

Taiteilijat kertovat teoksen synnystä ja ideointiprosessista: ”Annetaan ajatusten poukkoilla, kuvitellaan mielessä metsä, keskitytään miettimään mitä todella haluaisi antaa kokijalle, itselle, yhteiskunnalle. Yhtäkkiä mielen kerrokset ovat hakeneet kaikesta tutusta, arkipäiväisestäkin, koetusta sekä arvoista selkeän itselle aikaisemmin hahmottumattoman yhdistelmän, rajaten pois kaiken epäoleellisen”, kuvailee Saara-Maria Kariranta.

Kahden taiteilijan välinen yhteistyö toi teokseen oman mausteensa: ”Yhteistyössä tämä prosessi tapahtuu keskustellen, ääneen sanoen, väitellen, vertaillen. Toinen saattaa sanoa vain yhden lauseen, josta toinen näkeekin merkitysten ketjun. Toinen lisää teokseen elementtejä, toinen karsii. Sitten ollaankin suolla hyttysten ja mäkäräisten seassa paaluttamassa kenttäkaiutintornia pehmeään suohon. Lopullisesti teokselle annetut merkitykset syntyvät ihmisten ja metsän kohdatessa sen”, Kariranta kertoo teoksen synnystä.

Taide ottaa kantaa

Ympäristötaiteen säätiö perusteli teoksen valintaa vuoden 2013 ympäristötaideteoksesi sen monitasoisuudella ja näennäisellä yksinkertaisuudella. Taiteilijat halusivat tuoda esiin teoksessaan poliittisen päätöksenteon vaikutuksia luontoon:
 ”Poliittiset päätökset, olivat ne sosiaalipoliittisia, talouspoliittisia tahi muita, koskevat luontoa. Luontoa ei voi irrottaa erilliseksi osa-alueeksi, jolla on merkitystä yhteiskunnallemme vain virkistys- tai talousmielessä. Se on pohja kaikelle elämälle, mutta se on puhumaton ja käsitteetön”, kertoo teoksen taustoista Saara-Maria Kariranta.

Taitelijat pitävät tunnustusta merkittävänä. Palkinnon myötä teoksen elämä jatkuu.
”Tunnustus nostaa esille väliaikaisia teoksia, kuten Fifth Wall/Viides seinä -ääni-installaatio. Teos oli sijoitettu suolle vanhaan metsään, kauaksi taajamista. Palkitsemisen kautta tullut medianäkyvyys tuo teoksen, jota harva ehti kokea Hyrynsalmella paikan päällä, koettavaksi tekstin ja sen tarjoaman käsitteellisen ulottuvuuden kautta yhä useammalle. Väliaikainen teos saa uusia kokijoita ja siten sen elämä jatkuu”, Kariranta kertoo.

 Kuva: Pekka Niittyvirta

Kuva: Pekka Niittyvirta

www.niittyvirta.com/

www.kariranta.com/ 

taideympäristötaide

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.