VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

Numero 1/18 ilmestyy 18.1.
Numero 2/18 ilmestyy 22.2.
Numero 3/18 ilmestyy 29.3.
Numero 4/18 ilmestyy 4.5.
Numero 5/18 ilmestyy 7.6.
Numero 6/18 ilmestyy 16.8.
Numero 7/18 ilmestyy 20.9.
Numero 8/18 ilmestyy 18.10.
Numero 9/18 ilmestyy 15.11.
Numero 10/18 ilmestyy 13.12.

Suomen Luonto -lehti ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa.

Tilaajapalvelu
(
Osoitteenmuutos, tilauksen uusiminen tai peruutus yms):

– tilaajapalvelu@sll.fi
– (09) 228 08 210 (arkisin klo 9-15)
palautelomake >>

 

MAINOS

Suomen Luonto 5/2014

Ilmestyi 6.6. Kesän kattauksessa on kukkia, perhosia, lintuja… Kuvassa ahdekaunokki ja valkotäpläpaksupää. Kuva: Jussi Murtosaari / Leuku.

Muita aiheita mm. kesäkisa, vedenalainen luonto, valkolehdokki, käenpiika, kesän sää, rantakasvit, paarmat, rämekylmänperhonen, luonnonvaraisen eläimen hoitoon ottaminen, Linkkijänkä, Skotlanti ja paljon muuta mielenkiintoista luonto- ja ympäristöasiaa.

Klikkaa tästä maistiaisiin Suomen Luonnosta: ePaperi>>>

Äänestä tämän lehden parasta juttua >>>

Suomen Luonto -lehden tilausta koskevat asiat (Osoitteenmuutos, tilauksen uusiminen tai peruutus yms):
puhelin: (09) 228 08 210 (arkisin klo 9-15)
sähköposti: tilaajapalvelu@sll.fi

Vuodenajat
Kesäyön huumaaja

Voimakkaan tuoksunsa vuoksi valkolehdokkia on nimitetty kesäyön kuningattareksi.

Vinkit
Helmet meressä

Kesän kunniaksi tarjoamme retkivinkkejä rannikkomme merellisiin saariin.

Vinkit
Suuntavaisto paranee harjoittelemalla

Moni sanoo, että marjastaa tai sienestää vain metsässä, jonka tuntee. Silloin ei voi eksyä. Niin sanoin minäkin. Ja eksyin.

Vinkit
Mennään järven rantaan

Rantakasvit reagoivat herkästi ympäristön muutoksiin. Ne voivat kertoa meille paljon.

Vinkit
Auts, paarma!

Tervetuloa paarmakouluun. Aiheina muun muassa lajimäärä, elintavat ja pistokset. Ja kumpikohan paarmoista pistää: koiras vai naaras?

Vuodenajat
Liro sanoo liro

Monen linnun ääni antaa vihjeen sen nimestä.

Vuodenajat
Auts! Paarmanaaraat imevät verta

”Naaras löytää sopivan kohteen, vaikkapa ihmisen, hyvän näkö- ja hajuaistinsa perusteella. Paarma haistaa hengityskaasujen aistimiselimellään uloshengityksemme. Lisäksi sillä on jaloissa makuaisti. Sen takia paarma siirtelee jalkojaan laskeuduttuaan. Se maistelee, onko tässä nyt sopiva saalis pistettäväksi”, museomestari Jere Kahanpää Helsingin yliopiston eläinmuseolta.

Uutiset
Vadelmien hehkua – ja toukkia

Makean vadelman satokausi alkaa heinäkuun lopussa ja kestää elokuulle. Punainen herkku on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa Oulun korkeudelle saakka. Vadelmaa on ennen käytetty kuumelääkkeenä sekä vatsavaivoihin

Vinkit
Hyvää Luonnonkukkien päivää!

Sunnuntaina 15.6. vietetään Luonnonkukkien päivää. Yhteispohjoismaisen päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Vuodenajat
Kesäyön ilmaiskonsertteja: Rantakanojen rytmejä

Suomen öisin ääntelevät rantakanat ovat luhtakana ja luhtahuitti. Rytmit ovat helposti tunnistettavia ja yksinkertaisia. Luhtakana vetelee gyk-gyk-gyk-pohjaisia, rytmiltään vaihtelevia sarjoja. Luhtahuitilla puolestaan on tasaisen iskeviä piiskansivalluksia, jotka voivat jatkua tuntikausia lyhyin tauoin. Kuuntele!

Vuodenajat
Kesäyön ilmaiskonsertteja: Kaulushaikaran puhallinsooloja

Alkukesän yöt ovat taianomaisia hetkiä Suomen vuodenkierrossa. Hiljentynyt vuorokaudenvaihde tarjoaa upeita konsertteja hienojen tuoksujen täyttämässä konserttisalissa. Kaulushaikara asustaa eteläisen Suomen lintuvesien tiheissä ruovikoissa. Ruskeasävyinen haikara on hyvin piilotteleva, ja useimmiten sen paljastaa kumea puhallusääni, jota on verrattu siihen kuin puhaltaisi pulloon. Kuuntele!

Uutiset
Oletko nähnyt ritariperhosta? Lähetä meille havaintosi!

Suomen Luonto etsii havaintoja ritariperhosen toukista ja aikuisia ritariperhosista. Lähetä meille havaintosi ja voita Fjällrävenin reppu!

Vuodenajat
Kesäyön ilmaiskonsertteja: Viitakerttunen improvisoi

Alkukesän yöt ovat taianomaisia hetkiä Suomen vuodenkierrossa Monet lintuharrastajat pitävät viitakerttusta maamme parhaana laulajana. Se on häkellyttävän taitava matkija ja mestarillinen improvisoija, lintumaailman jazzmuusikko. Kuuntele!

Suora linja
Pitäisikö ottaa mallia Ruotsista?

Ympäristörikoksista tuomittiin edellisenä tilastovuonna 2012 vain 77 henkilöä, vaikka tapauksia tulee ilmi noin 500 vuodessa. Ruotsissa syyttäminen on tehokkaampaa. Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Iina Sahramäki vastaa Suomen Luonnon kysymyksiin.

Uutiset
Suomen Luonnon suuri kesänumero on ilmestynyt!

Suomen Luonnon numero 5/2014 on tipahtanut tilaajien postiluukuista, irtonumerot myynnissä Lehtipisteissä sekä digitaalinen näköislehti ostettavissa Lehtiluukussa ja sovelluksen kautta iPhonessa ja iPadissä. Monipuolisessa kesänumerossa riittää lukemista!

Vinkit
Viisaanpaarma ja juhannuspaarma

Suomen Luonnon 6.6. ilmestyneessä kesänumerossa kerrotaan muun muassa paarmoista. Suomessa elää 41 paarmalajia, joista suurimmalla osalla ei ole virallista suomenkielistä nimeä. Epäviralliset nimet voit lukea tästä.

Vinkit
Paarmat eivät pörrää eivätkä pistä sisällä

Jos paarma eksyy sisätiloihin, se ei pörrää eikä pistä. Melkein kaikki paarmalajimme ruokailevat vain päivällä, joten sisällä niille on usein liian hämärät valaistusolot.

Vinkit
Viisi vinkkiä luontokuvaukseen: Kuvausvälineet ja kuvakulma

Luontokuvaaja Paavo Hamusen Luontokuvauskoulun viidennessä osassa keskitytään kuvausvälineisiin ja kuvakulmaan. Lue lisää luontokuvauksesta 6.6. ilmestyvästä Suomen Luonnosta.

Uutiset
Kasvit kertovat

Kasvit eivät ääntele, mutta niillä on asiaa. Rehevöityvän vesistön kasvillisuus näyttää aivan erilaiselta kuin karun ja kirkkaan. Minkälainen sinun mielijärvesi on?

Uutiset
Eläinpienokaisia heitteillä?

Linnunpoikanen puun alla, lutuinen pikkurusakko heinikossa ja bambi kaurapellossa – eikä emoa mailla halmeilla. Tekisi mieli ottaa hoitoon, mutta tarvitsevatko ne apua?

Vuodenajat
Kesäyön ilmaiskonsertteja: Ruokokerttunen vetää punkia

Alkukesän yöt ovat taianomaisia hetkiä Suomen vuodenkierrossa. Hiljentynyt vuorokaudenvaihde tarjoaa upeita konsertteja hienojen tuoksujen täyttämässä konserttisalissa. Kuuntele ruokokerttusen rätisevää, punkmaisen pelkistettyä ja energisesti etenevää laulua.

Uutiset
Pääkirjoitus: Suviluonto kutsuu taas

Suomalaiset jakautuvat mielivuodenaikansa mukaan eri alalajeihin. Monet ovat vannoutuneita kesäihmisiä, sillä kesällä luonto on monimuotoisimmillaan ja säätkin usein ihmislajille mukavia. Lomalaisilla on myös aikaa nauttia luonnosta ja sen antimista. Luonnossa oleilu auttaa rentoutumaan ja monien tutkimusten mukaan se edistää sekä henkistä että fyysistä terveyttä. Kesä voimistaa ihmistä.