VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

Numero 1/18 ilmestyy 18.1.
Numero 2/18 ilmestyy 22.2.
Numero 3/18 ilmestyy 29.3.
Numero 4/18 ilmestyy 4.5.
Numero 5/18 ilmestyy 7.6.
Numero 6/18 ilmestyy 16.8.
Numero 7/18 ilmestyy 20.9.
Numero 8/18 ilmestyy 18.10.
Numero 9/18 ilmestyy 15.11.
Numero 10/18 ilmestyy 13.12.

Suomen Luonto -lehti ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa.

Tilaajapalvelu
(
Osoitteenmuutos, tilauksen uusiminen tai peruutus yms):

– tilaajapalvelu@sll.fi
– (09) 228 08 210 (arkisin klo 9-15)
palautelomake >>

 

MAINOS

Suomen Luonto 6/2012

Suomen Luonto -lehden kuudennessa numerossa ihaillaan männikön kummajaista mäntykukkaa ja seurataan Jaakko Heinosen perässä suppilovahverometsään. Heikki Willamo seurasi koko kesän ketunpentujen elämää.

 

Kysy luonnosta
Valkoiset vatut

Sääksmäen Ritvalassa on laajahko hakkuuaukko, jolta olen jo parina kesänä käynyt poimimassa vattuja. Tavallisten vattujen ohella siellä on kasvusto, jossa marjat ovat valkoisia, ilman häivähdystäkään punaisesta. Kuinka harvinaisia tällaiset ovat?

Arkiston aarteita
Arkiston aarteita: Marjojen voimaa

Kotimaisten marjojen tiedetään tepsivän moneen vaivaan.

Vuodenajat
Suppiksien metsästäjä

Kaikki sienestäjät tuntevat suppilovahveron – vai tuntevatko?

Arkiston aarteitaUutiset
Arkiston aarteita: Šamaanien sieni

Punakärpässieni ei ole myrkkysienistämme vaarallisin, mutta siihen liittyy enemmän tarinoita kuin yhteenkään muuhun sieneen. Wassonien hypoteesin mukaan kärpässieni tarkoittaa sientä, joka aiheuttaa kärpäsiä päähän, tekee ihmisen sekopäiseksi – ja sehän on punakärpässienen kiistaton ominaisuus. Artikkeli on julkaistu Suomen Luonnon numerossa 6/2012

Vinkit
Mikä herkku, tatti!

Elokuun pimenevät, mutta lämpimät illat ovat tosiasia. Vuodenajan vaaka alkaa kallistua syksyyn ja posken rusketus häviää... Mutta onhan syksyssäkin paljon koettavaa ja nähtävää. Metsät pullistelevat sienistä ja marjoista.

Suora linja
Suora linja: ”Ei bisnestä toisen maalla ilman lupaa”

MTK:n maankäyttöjohtaja Markku Tornberg esittää, että toisen maalla tapahtuvasta liiketoiminnasta tehtäisiin säädökset ulkoilulakiin.

Kolumnit
Vahtikoira: Orkideoiden rakastamisen vaikeudesta

Harvoin on tehnyt niin kovasti mieli ryhtyä salakuljettajaksi kuin eräänä kauniina päivänä Bogorin kasvitieteellisessä puutarhassa Indonesiassa. Puiston matkamuistomyymälän hyllyssä nökötti rivi hillopurkkeja, joiden pohjalla oli ohut kerros läpinäkyvää hyytelöä ja puoli tusinaa terhakkaa vaaleanvihreää tupsua. Etiketissä kerrottiin, että nämä elatusaineessa kasvatetut pistokkaat olivat mustia orkideoita (Coelogyne pandurata).

Kolumnit
Raevaara: Täydet ja vaillinaiset luontosuhteet

Eräässä haastattelussa toimittaja kysyi, mikä on mielestäni kevään hienoin hetki. Vastailin sekavia roudan sulamisesta, puroista ja kasvukauden alkamisesta. Oikea vastaus tuli mieleeni pari viikkoa myöhemmin, kun ulkoilutin koiraa myöhään illalla.

Vuodenajat
Marjojen voimaa

Kotimaisten marjojen ominaisuudet tunnetaan hyvin. Niissä on niukasti energiaa mutta runsaasti kivennäisaineita, kuitua ja antioksidantteja kuten vitamiineja.

Uutiset
Isonokkosperhoset vaelsivat

Ruotsista alkoi heinäkuun alussa kuulua kummia. Normaalisti hyvin harvinaisesta isonokkosperhosesta (Nymphalis xanthomelas) tuli runsaasti havaintoja. Pian myös Suomessa alkoi tapahtua.

Vuodenajat
Männikön kummajainen

Nuorta, sammalen keskeltä pilkottavaa mehevää ja kalpeankeltaista mäntykukkaa voisi pitää sienenä: ei vähäistäkään vihreän sävyä. Kun verso kasvaa pitemmäksi, nuokkuvat kukat ja varren suomumaiset lehdet osoittavat sen kasviksi.