Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

havaintokirjaHavaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.  Lähetä kuvasi >>
MAINOS

Muuttolintukalenteri: Härkälintu hämmästyttää mylvinnällään

Härkälintujen kevätöistä tunnelmointia 29. huhtikuuta. Video: Harri Nurminen

Eniten ihmetystä herättävien linnunäänten joukkoon kuuluu Suomessa itseoikeutetusti härkälintu. Härkälintu on nimensä veroinen. Sen huudossa tosiaan on samaa sointia ja ytyä kuin kaupunkilaisille jo nykypäivänä vieraammassa härän mylvinnässä.

Härkälintuja alkaa muiden uikkujen tapaan saapua keväällä Suomeen huhtikuun puolivälistä alkaen, mutta muutto jatkuu pitkälle toukokuun puolelle. Niillä järvillä, joilla jäät lähtevät aikaisin, härkälinnut ovat jo vapun tienoilla reviireillään ja kuuluttavat pesinnän alkua vaikuttavalla mylvinnällä.

Ruohostoisten järvien rannoilla mökkeilevät kesäasukkaat eivät aina jaksa arvostaa härkälinnun huutoaktiivisuutta – mölinä kiirii pesimäjärvellä keväällä kellon ympäri.

Pariskunnan seuraaminen kiikarilla on kuitenkin antoisaa. Soidinhuumassa puolisot asettuvat vastakkain ravistelemaan päätään, kohoavat vedestä rinta rinnan soitimelle ja sukeltelevat toistensa ympärillä. Rouhea kiljunta säestää soidintanssia.

Kauneus on kuulijan korvassa. Mitä mieltä sinä olet? Lumoavaa joikua vai luonnon hevimetallia?

Oheisella videolla pääset kuuntelemaan härkälintujen kevätöistä tunnelmointia. Harri Nurminen kuvasi videon 29. huhtikuuta Hauholla.

Teksti: Heikki Vasamies
Jutun kuva: Irma Kortekallio / Havaintokirja

Vinkit
Kuuntele: Kiurun kevään korkea veisu

Maaliskuun lopulta alkaen kiurujen liverrys ilahduttaa taas luonnonystäviä. Taivaallinen meno jatkuu jopa kesäkuulle.

Vuodenajat
Muuttolintukalenteri: Kiikitys kuuluu, mutta mitään ei näy – näin erotat pikkutikan ja käenpiian äänet

Alkukeväästä metsissämme kiikittää vain pikkutikka. Toukokuussa toinen kiikittävä kolopesijä, käenpiika, saapuu muutolta kotireviiriä etsimään.

Vuodenajat
Muuttolintukalenteri: Koko Suomen punasiipi laulaa useilla murteilla

Punakylkirastas on Suomen yksi laajimmalle levinneistä linnuista. Sen yksinkertaista laulusäettä värittävät paikalliset murteet.