Uusin numero

Suomen Luonto 3/2018

Ilmestyy 29.3. Tutustumme Kuhmossa elävään Tatjana-karhuun. Kannessa on sen pentu Lunak, jonka kuvasi Markus Sirkka.
havaintokirjaHavaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.  Lähetä kuvasi >>
MAINOS

Nyt suolle – ilmaiseen terveyskylpylään

Video: Harri Nurminen

Tähän aikaan vuodesta soille houkuttelevat karpalot, joiden terveellisyys on tieteellisesti todistettu. Mutta marjoja etsiessä ja poimiessa huomaa saavansa muutakin. Mieli lepää suon avarassa salissa, jota peittää pehmeä ja monivärinen rahkasammalmatto. Kauneuskokemusta siivittävät tuoksut, joista vienosti syksylläkin aistittava suopursu tuntuu avaavan hengitystiet viimeistä sopukkaa myöten.

Kokemusta jalostaa tieto soiden tärkeästä merkityksestä ilmastonmuutoksen hillitsijänä ja lukuisten harvinaisten ja uhanalaisten lajien elinympäristönä. Kasvitieteilijä Heli Jutila valottaa aihetta hauholaisella suolla.

Lue suosta luonnonapteekkina uusimmasta Suomen Luonnosta (SL 8/2017)

Vinkit
Kirpeää karpaloa

Poimi tästä helppoja ja maukkaita karpaloreseptejä.

Mitä näin
Mitä näin muuttohaukkaretkellä

Markku Hukkanen on oululainen muuttohaukkarengastaja. Toimittaja Riikka Kaartinen kävi rengastusretkellä hänen mukanaan heinäkuussa pohjoispohjalaisella muuttohaukkasuolla.

Kysy luonnosta
Onko hallalla ja suolla yhteys?

Ennen kuivattiin soita koska uskottiin niiden lisäävän hallan riskiä. Nykyään sanotaan että soiden vaikutus on päinvastainen. Oltiinko ennen väärässä, vai voiko jäinen suo sittenkin lisätä keväthallojen riskiä?