Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

havaintokirjaHavaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.  Lähetä kuvasi >>
MAINOS

Video: Suurten alliparvien jäljillä

Video: Mari Pihlajaniemi Aloituskuva: Heikki Eriksson

Alleja on esiintynyt ennenkin Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Ahvenanmerellä, mutta Suomenlahdella talvehtivien lintujen määrä on yllättäen 2010-luvulla moninkertaistunut. Syy runsastumiseen piilee todennäköisesti allin talvisen pääravinnon, sinisimpukan, hyvinvoinnissa.

Vaikka kanta on Suomenlahdella kasvanut, on laji maailmanlaajuisesti uhanalainen.

”Allin talvikanta on pudonnut Itämerellä yli 70 prosenttia vain parissa vuosikymmenessä”, kertoo vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta.

Lähdimme Mikkola-Roosin, saaristo-opas ja tietokirjailija Jarmo Niemisen ja valokuvaaja Heikki Erikssonin kanssa eräänä harvinaisen tyynenä joulukuisena päivänä autiolle merelle etsimään alliparvia.

Lue lisää uhanalaisesta kaunottaresta ja kylmästä meriretkestä tuoreesta Suomen Luonnosta 1/2018.

Kuuntele allin ääninäyte. Äänitys Timo Janhonen.

Video: Peikonnahka ei pärjää ilman lahopuuta

Lajia etsimässä -sarjassa etsimme tällä kertaa orvakoihin kuuluvaa lahottajasientä peikonnahkaa. Avuksi etsintöihin saimme metsäasiantuntija Keijo Savolan. Ja johan alkoi löytyä!

Mitä näin
Mitä näin alliretkellä?

Mistä suurimmat alliparvet löytyivät? Mitä muita talvisen ulkomeren lajeja tapasimme retkellämme? Toimittaja Mari Pihlajaniemi kävi Markku Mikkola-Roosin ja Jarmo Niemisen kanssa etsimässä talvehtivia alleja joulukuiselta mereltä.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Käydään Jäämerellä, Ruijassa!

Nyt on jo käsillä aika, jolloin Ruijassa talvehtivat linnut pikkuhiljaa vetäytyvät idemmäksi ja pohjoiseen.