Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

havaintokirjaHavaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.  Lähetä kuvasi >>
MAINOS

Video: Kettupentujen leikit

Video: Nina Mönkkönen

Toisin kuin jänikset, ketut kasvavat yhdessä sisarustensa kanssa. Pentue harjoittelee yhdessä elämässä tarvittavia oppeja.

Kettuperhe pitää yhtä myöhään syksyyn. Sekä äiti että isä osallistuvat poikasten hoitoon. Molemmat kantavat jälkikasvulleen saalista maisteltavaksi. Pikkuketut ilmestyvät ensimmäisiä kertoja ulos pesästä noin neljän viikon ikäisinä.

”Meidän pantakettumme jättivät syntymäelinpiirinsä uudenvuoden paikkeilla”, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kaarina Kauhala, joka on selvittänyt kettujen ja mäyrien elämää radioseurannan avulla.

Muualla Euroopassa on todettu, että naaraspennut saattavat jäädä asumaan vanhempiensa reviirille ja osallistua seuraavana kesänä pikkusisarustensa hoitoon. Suomessa tätä ei ole kuitenkaan tutkittu.

Ketut viihtyvät monenlaisissa ympäristöissä, ja niitä elääkin kaikkialla Suomessa. Vaikka repolaisia näyttää nykyisin vilisevän siellä sun täällä, riistakolmiolaskentojen perusteella ne ovat viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana vähentyneet pääosassa maata.

Lue lisää ketunpentujen ja muiden metsän lasten kesäpuuhista Suomen Luonnon kesänumerosta!

Video: Nina Mönkkönen
Teksti: Mari Pihlajaniemi

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Palokärjen pojat liikkeellä

Palokärjen poikaset lähtevät näihin aikoihin liikkeelle pesäkoloistaan Etelä-Suomessa. Nyt onkin hyvä aika seurailla vanhempiensa kanssa kotimetsään tutustuvia poikasia.