Yli 400 ehdokkaan joukosta Vuoden turhakkeeksi 2015 kohosi muovinen kananmunakotelo. Kunniamaininnan saa mainospostikääre Postinen.

Muovipakkauksille kehitetään kuumeisesti ympäristöystävällisempiä, esimerkiksi puupohjaisia vaihtoehtoja. Siksi
toimivan ja hyväksi havaitun pahvisen kananmunapakkauksen korvaaminen muovisella ansaitsee Vuoden turhakkeen tittelin.

Muna Foods toi kananmunamarkkinoille vuoden alussa Kultamuna-kananmunista sekä Eggyplay-muovikotelosta koostuvan uutuustuotekonseptin. Poly­propyleenista valmistetun muovisen kotelon ideana on yhtiön mukaan monipuolinen jatkokäyttö lasten rakennuspalikoina, säilytysrasioina, kasvualustana… ”Vain mielikuvitus on käyttömahdollisuuksien rajana”, tuotetta markkinoivassa tiedotteessa sanotaan.
Ainakaan muovikoteloa ei voi kompostoida, mutta muovinkeräykseen sen voi sentään laittaa.

Suurta legopalikkaa muistuttavaa koteloa markkinoidaan etenkin lasten leluksi. Sen leluksi soveltuvuus herättää kuluttajissa arvostelua.
”Täysin käsittämätön kapistus verrattuna aidosti kierrätettävään pahvikennoon. Nähdäkseni soveltuvuus lasten leikkeihin ei ole munakennolle niin oleellinen ominaisuus, että sen takia olisi perusteltua siirtyä muovipakkaukseen”, kirjoittaa Tuulikki Vuonokari perusteluissaan.

Kestävä ja pestävä
Koteloita saa neljässä eri värissä ja niiden lisäksi sesonkipakkauksia muun muassa pääsiäisen, joulun ja halloweenin teemoilla kuvitettuna.
”Olemme saaneet aika vähän palautetta Eggyplaysta ja lähinnä se on ollut positiivista. Koteloa on kehuttu siitä, että se soveltuu irtokananmunille ja on kestävä ja pestävä”, sanoo myyntijohtaja Ilkka Tirkkonen Muna Foodsista.

Kotelo pitää sisällään kahdeksan vapaan kanan munaa, jotka ovat jo nerokkaissa omissa pakkauksissaan, siis kuorissaan. Muovin soveltuvuus juuri kananmunien pakkaukseksi arveluttaa Matti Hilliä: ”Munista poistuu kuoren läpi kosteutta, eikä muovirasia hengitä. Pahvirasia pesee muovihirviön mennen tullen.”

”Muovipakkaus ei automaattisesti tar
koita sitä, että se olisi hengittämätön umpio. Tiettyjen muovilajien, kuten Eggy-
playssa käytetyn muovin, läpi pääsevät niin happi kuin hiilidioksidikin kulkemaan”, sanoo pakkausteknologian yliopistonlehtori Hanna Koivula Helsingin yliopiston Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta.
Koivula ei näe suurta eroa muovin ja kartongin välillä kananmunien säilyvyyttä ajatellen.
”Mutta itse pidän kartonkisista pakkauksista, sillä kuitu on pehmeämpää ja se antaa periksi ja suojaa paremmin”, Koivula sanoo.

Lisää muovi-innovaatioita?

Kananmunien irtomyynnistä siirryttiin pahvisiin kennoihin 1960-luvulla. Ne ovat palvelleet hyvin jo siis 50 vuotta, eikä korvaavaa tuotetta ole osattu kaivatakaan.
”Tähän maailmaan ei tarvita enää yhtään uutta muovi-innovaatiota. Olen pettynyt isoihin K- ja S-kauppaketjuihin, jotka ovat ottaneet tuotteen valikoimiinsa”, kirjoittaa Mirka Koskinen perusteluissaan.

Onko Muna Foodsilla suunnitelmissa lisätä muovisten kananmunapakkausten valikoimaa?
”Ei ole. Eggyplay on pienehkö tuote, jonka idea on ensisijaisesti kotelon jatkokäytössä. Sillä ei korvata kuitukoteloita, vaan täydennetään kananmunavalikoimaa ja tuodaan uutta ilmettä muutoin aika staattiseen kananmunahyllyyn. Muovikoteloiden osuus kaikista munakoteloista on todella pieni, reilusti alle prosentti”, toteaa myyntijohtaja Ilkka Tirkkonen Muna Foodsista.

Ja kunniamaininnan saa…
Muovinen kananmunakotelo oli Suomen Luonnon toimituksen yksimielinen valinta Vuoden turhakkeeksi, mutta kunniamaininnan haluamme antaa Postin mainoskääreelle Postiselle. Kaksi kertaa viikossa jaettavan Postisen tarkoitus on auttaa erottamaan mainosposti muun postin joukosta, myös silloin kun sen välissä on vain yksi mainos.

”Kahdesti viikossa jaettava kymmenen grammaa painava läpyskä tekee vuodessa noin puoli kiloa turhaa jätettä per postiosoite. Vaikka raaka-aine olisi kierrätyspaperia, värit kompostoituvia ja jakelu hiilineutraalia, lähtökohtaisesti on parempi olla tuottamatta uutta jätettä kuin tuottaa uutta jätettä ympäristöystävällisesti”, kirjoittaa Ossi Halme perusteluissaan.

Tänne se porkkananteroitin!
Tämän vuoden uutuuksia turhakelistalla olivat esimerkiksi avokadotyökalu, porkkananteroitin ja viinirypäleleikkuri. Ne kaikki kuuluvat keittiöapuvälineistä koostuvaan turhakeperheeseen, johon kuuluvat myös mansikankannanpoistaja sekä omenasorvi.
Puhtaanapitoon liittyviä uutuuksia turhakelistalla ovat muun muassa päiväkäyttöiset, käyttövalmiit siivousliinat sekä pyykin sekaan laitettava värin ja lian keräävä mikrokuituliina.

Jälleen listalta löytyy myös tukku hajustettuja tuotteita: terveyssiteitä, nenäliinoja, talouspaperia ja vessapaperia. Aina ei riitä, että vessapaperi on hajustettu. Siitä on markkinoilla myös versio, johon on painettu kahdella kielellä lauseita rakkaudesta ja versio, johon on lisätty kurkku-uutetta hellimään käyttäjänsä takalistoa.

Jo viime vuoden listalta löytynyt selfiekeppi on saanut turhakelistallemme sisartuotteita; belfiekepin, joka on apuväline oman takapuolen kuvaamiseen sekä lusikkaselfiekepin, jonka avulla voi ottaa itsestään kuvan syömässä.
Saimme turhake-ehdotuksia yli 1800 henkilöltä. Vastaajien kesken arvotun tähtiharrastajan aloituspaketin voitti Leila Luotonen Porista. Lämpimät onnittelut voittajalle!

Ehdota turhaketta ensi vuodelle osoitteessa 
www.suomenluonto.fi/turhake tai postitse Suomen Luonto / Turhake, Itälahdenkatu 22 b, 00210 Helsinki.

Katso lista kaikista tämän vuoden turhake-ehdokkaista tästä.

Lataa korkearesoluutiokuva Vuoden turhakkeesta täältä. (Kuva: Suomen Luonto)

muovinen kananmunakoteloTurhaketurhake 2015

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.