Talouskriisien ja talouden epäarvoisen jakautumisen värittämä kasvutalouteen perustuva talousmalli näyttää jo epäonnistuneen omilla mittareillaan. Talousmallin taru on ohi viimeistään maapallon asettamien rajojen tullessa lopullisesti vastaan, sillä elämme jo nyt jatkuvasti velaksi uusiutuvien luonnonvarojen käytön suhteen.

Kasvutalouden ja maapallomme rajallisten resurssien väliseen ristiriitaan on kuitenkin hiljalleen herätty ja talouskasvulle ryhdytty etsimään vaihtoehtoja. Yksi näistä on ajatus kohtuutaloudesta. Tällä viitataan talousmalliin, jossa hyvinvointi ei riippuisikaan enää talouskasvusta.

Kohtuutaloudessa uskotaan, että meidän on opittava tekemään asiat paitsi vähemmällä myös paremmin. Uudessa talousmallissa siirrytään jakamiseen, omavaraisuuteen ja vaihtokauppaan. Elämäntapojen kohtuullistamisen lisäksi kohtuutaloudessa panostetaan esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan, työn jakamiseen useammalle tekijälle ja yhteiskunnallisten yritysten toimintaan.

Tässä viisi vinkkiä siihen, kuinka voit omassa elämässäsi elää kohtuullisemman talouskäsityksen mukaan.

1. Jaa ja lainaa

Kaikkea ei tarvitse omistaa tai ostaa. Mieti, voisitko lainata tarvitsemasi asian? Tai olisiko sinulla jotain, jota voisit tarjota muille lainaan? Myös yhteisomistus on loistava vaihtoehto asioille, joilla on vähän käyttöä, mutta joita monet tarvitsevat aika ajoittain. Voisiko joitakin työ- tai remonttivälineitä tai esimerkiksi kuormapyörän hankkia yhdessä naapurin tai pihayhteisön kanssa?

2. Syö kohtuullisesti

Noin kolmannes ihmisen ympäristövaikutuksista syntyy ruuasta. Vähentämällä lihansyöntiä, lisäämällä kasviksia ja ostamalla paikallista ruokaa voit pienentää hiilijalanjälkeäsi. Muista myös ruokahävikin pienentäminen!

3. Keskustele taloudesta

Talous ei ole vain asiantuntijoiden ja tutkijoiden asia, vaan se kuuluu kaikille. Lisäämällä tietoa ja keskustelemalla taloudesta ymmärrämme paremmin sen toimintaa. Näin voimme myös kyseenalaistaa nykyistä talousmalliamme ja herätellä keskustelemalla myös lähipiiriämme pohtimaan talouden tilaa ja vaikutuksia.

4. Vaikuta kansalaisena

Mitä enemmän aktiivisia kansalaisia yhteisöömme kuuluu, sitä enemmän voimme saada aikaan. Jokainen voi tehdä vaikuttamisesta oman näköistään. Aktiivisuus voi tarkoittaa montaa asiaa naapurin auttamisesta mielenosoituksen järjestämiseen. Myös vapaaehtoistyö on loistava tapa vaikuttaa, saada uusia sosiaalisia kontakteja ja auttaa muita.

5. Ole kriittinen

Mieti aina ennen ostopäätöstäsi tarvitsetko tavaraa todella vai onko kyse vain halusta. Pyritkö tyydyttämään joitakin muita tarpeita kuluttamalla? Jos todella koet tarvitsevasi asiaa, valitse aina eettisempi tai ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Panosta mieluummin ajattomuuteen ja laatuun, kuin halpaan ja kertakäyttöiseen. Suosi käytettyä tavaraa tai tee itse.

 

Tutustu Suomen luonnonsuojeluliiton kohtuutaloushankkeeseen.

Lue lisää kohtuutaloudesta Suomen Luonnosta 1/2016.

kohtuutalous

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.